top of page

Vanliga frågor

 • Hur ofta behöver jag gå på en tandläkarundersökning?
  Att gå på regelbundna undersökningar hjälper dig att förebygga och underhålla dina tänder. Undersökningsintervallerna kan variera mellan 6 månader upp till 24 år beroende på hur friska tänder du har. I samband med den årliga undersökningen kommer röntgenbilder tas för att se om du har hål i tänderna eller om du har tandlossning på gång. Är det lite tandsten så kan vi passa på att ta bort det också.
 • Behöver jag alltid ta bort tandsten?
  Tandsten är ett vanligt förekommande problem när det kommer till tänderna. Tandsten sätter sig oftast vid tandköttskanten, gärna där det finns mycket saliv, t ex vid underkäksfronten. Problem uppstår när tandsten har suttit på tänderna ett längre tag. Då samlas det bakterier under och tandköttsinflammation kan uppstå. Om tandköttsinflammationen inte behandlas kan det på sikt leda till tandlossning. Det är därför vi rekommenderar patienter med hög tendens att bilda tandsten, att komma på profylaxbesök var 6 månad.
 • Hur länge har man kostnadsfri tandvård?
  Kostnadsfri tandvård har man till och med det år man fyller 23. Därefter blir man betalande patient.
 • Vad är ATB (Allmänna tandvårdsbidraget)?
  ATB eller allmänna tandvårdsbidraget är ett litet bidrag som man får av Försäkringskassan varje år (under förutsättning att man är registrerad i Försäkringskassan). Är man under 30 år och över 65 så får man 600 kr per år. Är man mellan 30 och 65 får man 300 kr per år.
 • Vad har ni för garantier på Oden dental?
  Vi bjuder på 3 års garanti för all fast protetik (kronor, broar och skalfasader). Garantin gäller ifall konstruktionen skulle lossna eller går sönder. För permanenta proteser är det 1 års garanti om inget annat beslutas. För implantat gäller det 5 års garanti på kronan och livstidsgaranti på själva implantatet.
bottom of page